Home

De ‘compagnons bâtisseurs’ op bezoek

14/09/2018
Compagnons bâtisseurs Fedasil
Het project ‘J.A.C.T.I.V.E.’, dat subsidies ontvangt van Fedasil, bevordert de inclusie van asielzoekers door mee te werken op bouwkampen.

Een aantal opvangcentra van Fedasil en Rode Kruis in Wallonië krijgen al verschillende jaren bezoek van de ‘Compagnons Bâtisseurs’, een organisatie die bouwkampen organiseert.

In Sugny en Rixensart bijvoorbeeld komen zij in de zomervakantie langs om kleine werken uit te voeren (schilderen, tuinieren, diverse herstellingen). Tegelijk zorgen ze ook voor dagelijkse animatie voor de kinderen van het centrum. Zij zien het zelf als een kans om de bewoners van onze centra en hun culturen beter te leren kennen.

Activering van jonge bewoners
De ‘Compagnons Bâtisseurs’ bestaat uit jonge vrijwilligers tussen 16 en 25 jaar van zeer diverse afkomst. Dankzij het project J.A.C.T.I.V.E. kunnen jonge bewoners uit de opvangcentra voortaan deelnemen aan een aantal bouwkampen en ateliers in België. Naast een betere integratie van de jonge asielzoekers, kunnen zij op die manier ook andere jongeren leren kennen en hun competenties verbeteren.

Het project J.A.C.T.I.V.E. van ‘Compagnons Bâtisseurs’ wordt in 2018 financieel ondersteund door Fedasil (nationale projecten) en kent al succes binnen de opvangcentra van Fedasil in Wallonië. Een twintigtal jongeren schreef zich in om deze zomer deel te nemen aan een werkkamp bij de abdij van Maredret et in Chevetogne.