Home

Internationale vrouwendag

08/03/2018
Fedasil en zijn partners vangen momenteel 5.900 vrouwen op in het netwerk. Op 8 maart besteden we extra aandacht aan hen!

Op woensdag 8 maart is het Internationale vrouwendag. Ook voor Fedasil is dit een ideale dag om de vrouwelijke asielzoekers extra in de kijker te zetten.

Momenteel verblijven er in het opvangnetwerk van Fedasil 5.900 vrouwen en meisjes (1/3 van de totale populatie). Onder hen tellen we 1.150 alleenstaande vrouwen en 100 niet-begeleide minderjarige meisjes.

Vrouwen op de vlucht vormen nog steeds een extra kwetsbare groep. Al te vaak werden zij het slachtoffer van seksueel en gendergerelateerd geweld, met een verhoogd risico op ernstige en langdurige gevolgen op het vlak van gezondheid, en psychosociaal welzijn. Via verschillende projecten komt Fedasil tegemoet aan de specifieke behoeften en kwetsbaarheden van deze vrouwen in het netwerk.

Initiatieven op 8 maart

De internationale vrouwendag is een gelegenheid om een positieve boodschap te brengen en de vrouwelijke asielzoekers in de bloemetjes te zetten. Hieronder een aantal lokale initiatieven in onze opvangcentra:

  • Poelkapelle/Roeselare: Gelijke rechten voor man en vrouw waar ook ter wereld. Dat is de inzet van de Internationale Vrouwenstraat in Roeselare. Een straat vol standjes met verrassende animatie, boeiende babbels, optredens, live-radio, tentoonstellingen, kinderanimatie, … Ook de asielzoeksters van ons opvangcentrum zijn present en houden er een stand met make-up en nail-art. Meer info hier.
  • Sint-Truiden: Het opvangcentrum krijgt bezoek van leerlingen van Sancta Maria die samen met de vrouwen uit het opvangcentrum een leuke verwendag organiseren.
  • Onder andere in Kapellen en Arendonk komen vrouwelijke asielzoekers, vrijwilligers en collega’s samen om te eten, te praten of een leuke en ontspannende activiteit te doen.