Home

Getuigenis van stagiaire Febe

28/05/2021
Febe liep van februari tot april stage bij ons als opvoedster. Ze studeert Criminologie aan de KU Leuven.

1. Waarom ons opvangcentrum als stageplaats ?

Het feit dat ik zo dicht bij deze doelgroep (niet-begeleide minderjarigen) kon staan, was de grootste motivatie. Zelf wil ik later ook werken met jongeren, dus dit leek mee een ideale stageplaats.

2. Wat was de grootste uitdaging?

Zonder twijfel de taal. Ik ben Nederlandstalig, en begrijp wel Frans, maar om mee te draaien in een organisatie met een taal die je je niet volledig eigen bent, is toch wel een uitdaging. Het begin verliep daarom moeizaam. Ik was zeer bang om fouten te maken,. Na enkele weken heb ik me over deze angst kunnen zetten.

3. Heeft deze stage je kijk op de doelgroep veranderd?

Zeker en vast. ik ben alleen maar positief verrast geweest. de jongens zijn echt heel vriendelijk en zachtaardig. Vanaf dag 1 voelde ik me op mijn gemak in hun aanwezigheid. Mijn respect voor deze doelgroep is ook alleen maar gestegen. Het feit dat deze jongens zodanig veel doorstaan hebben op zoek naar een betere toekomst, is iets wat we niet mogen vergeten.

4. Wat zal je bijblijven ?

De dankbaarheid van de jongeren. Zelfs voor de kleinste dingen kunnen ze je zeer dankbaar zijn:  taallessen, activiteiten en zelfs het meest simpele gesprek. Ook vond ik het super om te zien hoe de verschillende nationaliteiten met elkaar omgaan. Er heerst een zeer aangename dynamiek in het centrum. De positiviteit die de meeste jongens uitstralen, ondanks hun afgelegde traject en de moeilijkheden, zal me ook zeker bijblijven.

5. Welke evolutie heb je meegemaakt?

Ikzelf ben iemand die zich vaak op de achtergrond houdt, maar ik ben opengebloeid tijdens de stage, dit mede dankzij de jongeren.

6. Hoe verliep de samenwerking met de collega's ?

Als er over iets geen twijfel bestaat is het dat het team Fedasil WSP top is! De samenwerking tussen de verschillende diensten verloopt echt vlekkeloos. Dit is belangrijk aangezien er met een kwestbare doelgroep gewerkt wordt. Ik voelde me meteen welkom in het centrum. Ik werd betrokken en kreeg meteen hulp waar nodig. Ik kan enkel hopen later ook in zo’n team terecht te komen!