Accueil

Zaventem

20.07.2022
Het opvangcentrum van Fedasil in Zaventem krijgt binnenkort nieuwe bewoners. De huidige bewoners en het personeel verhuizen naar...
29.06.2022
Het Cirkerie festival, is het circusfestival dat afgelopen weekend voor de eerste keer georganiseerd werd in Zaventem. Van...

Over het centrum

Het opvangcentrum in Zaventem is één van de Belgische centra voor verzoekers om internationale bescherming die rechtstreeks worden beheerd door Fedasil. Na een eerdere opening in 2016 werd het centrum begin 2019 opnieuw geopend. Het opvangcentrum van Zaventem is, zoals alle centra van Fedasil, een open opvangcentrum en biedt onderdak, medische, sociale en juridische bijstand aan asielzoekers tijdens de behandeling van hun verzoek om internationale bescherming. Het opvangcentrum kan plaats bieden aan 250 verzoekers. De site van Zaventem is gesitueerd in de industriële zone van Diegem in een voormalig kantoorgebouw van ING. Verschillende personeelsleden staan in voor de goede werking van het centrum: sociaal assistenten, opvoeders, onthaalmedewerkers, verpleegkundigen, animatoren, logistiek medewerkers,…. Naast opvang en begeleiding trachten we op regelmatige tijdstippen leuke activiteiten en een nuttige dagbesteding te organiseren voor onze bewoners.

Buurtinitiatieven

We streven ernaar ons centrum zo goed mogelijk te integreren in haar omgeving. Het centrum organiseert daarom ook op regelmatige basis activiteiten die toegankelijk zijn voor buurtbewoners en geïnteresseerden. Ook werken we samen met organisaties en verenigingen uit de buurt en niet te vergeten de verschillende diensten van de gemeente Zaventem. Via nieuwsbrieven en onze Facebook pagina informeren we de buurt over onze activiteiten. Onze buurtwerker Elias Abdullah zorgt voor de contacten met de buurt, het opvolgen van alle vragen of eventuele klachten.

Nieuwsgierig naar het leven in het opvangcentrum?

Om ons centrum zo goed mogelijk te integreren in haar omgeving stellen we onze deuren graag open voor geïnteresseerde groepen zoals scholen, verenigingen of bedrijven. Zij krijgen een rondleiding en kunnen kennismaken met de werking van ons opvangcentrum. Zit u met vragen over het opvangcentrum, of hebt u interesse om eens een kijkje te komen nemen? Aarzel dan zeker niet ons te contacteren.

Vrijwilligers

Het centrum is steeds op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers die onze werking willen ondersteunen. Wil je het Nederlands van onze bewoners helpen oefenen? Of kan je helpen bij het begeleiden van activiteiten die we als centrum organiseren voor onze bewoners? Ook op andere vlakken kunnen we steeds hulp gebruiken dus contacteer ons zeker op info.zaventem@fedasil.be indien je je geroepen voelt.

Giften

We zijn steeds op zoek naar materiaal voor onze bewoners. Dit gaat zowel over kleding en speelgoed als leuk materiaal waar we activiteiten mee kunnen doen. Heb je spullen liggen? Neem dan eerst even contact met ons op, zodat we kunnen bekijken welke van deze spullen we kunnen gebruiken.

Contact

Opvangcentrum Zaventem
Excelsiorlaan 40
1930 Zaventem 

T: 027 37 66 00
info.zaventem@fedasil.be 
Facebook: Fedasil Zaventem