Home

Zonnige zomer op zijn einde

02/09/2022
De zomervakantie is voorbij. De kinderen, jongeren en volwassenen trekken opnieuw naar school.

Het was een warme, maar leuke zomer voor de bewoners van het opvangcentrum in Lommel. 

De kinderen en jongeren van het centrum deden tijdens de grote vakantie meerdere activiteiten. Een dagje Bobbejaanland, op bezoek in dierentuin Pakawi Park, een sportdag met jongeren uit andere centra, activiteiten bij jongerenhuis OverKop Lommel, gezellig picknicken... de jongeren blikken tevreden terug op de zomervakantie. 

Er namen ook enkele kinderen deel aan taalkampen georganiseerd door Huis van de Wereld en vrijwilligers van Groep Intro vzw. Tijdens het kamp werd de Nederlandse taal gestimuleerd via sport, spel en creatieve activiteiten. Naar aanleiding van de taalkampen werkte een studente een project uit waar digitalisering centraal stond. Een hele namiddag lang maakten de kinderen digitale opdrachten over het thema dieren. 

Naast plezier maken, werd er ook gewerkt. Een enthousiaste OKAN-leerkracht nam het initiatief om verder les te geven tijdens de zomervakantie. In de vakantie leerstof bijhouden en nieuwe kennis opdoen, is een absolute meerwaarde voor onze jongeren. Elke donderdag konden ze naar de zomerklas gaan en werkte ze samen met de leerkracht rond een bepaald thema. 

Terug naar school

Net zoals alle minderjarigen in België, zijn kinderen die in een opvangcentrum wonen (zowel kinderen uit families als niet-begeleide minderjarigen (NBMV), leerplichtig. Kinderen die nieuw in België toekomen worden binnen 2 maanden ingeschreven in een school in de buurt van het opvangcentrum of hun verblijfplaats. De eerste schooldag was alvast geslaagd. 

  • 35 kinderen starten in het basisonderwijs. Ze lopen school in Basisschool Stapsgewijs GO Lommel, De Klimtoren - Vrije Basisschool Lommel Barrier en Basisschool ‘t Stekske.
  • 63 kinderen starten in het secundair onderwijs. Ze gaan naar verschillende scholen in de buurt. OKAN De Taalboom, WICO Campus Lommel, FLX Secundair Onderwijs, Provil OKAN.

Ook de volwassen bewoners zullen komend academiejaar opnieuw in de schoolboeken duiken. Agentschap Integratie en Inburgering biedt ondersteuning in de doorstroom van bewoners naar de verschillende scholen in de buurt. Bewoners volgen Nederlandse les bij Ligo Limino, CVO Cursa Noord-Limburg of Qrios Pelt. Ze kunnen ook aansluiten bij de Nederlandse lessen in het centrum die gegeven worden door gemotiveerde vrijwilligers.

We wensen iedereen - van jong tot oud - heel veel succes!