Home

Het leven zoals het is: komen eten!

13/10/2022
De dienst Support staat dagelijks in voor de bedeling van het eten en doet opvolging van het zelfstandig koken.

Asielzoekers krijgen materiële hulp: bed, bad, brood en begeleiding. Voor het eten kunnen ze gebruik maken van het restaurant of de bewonerskeuken. Zo’n 300 bewoners eten in het restaurant. De rest, ongeveer 150 personen, kookt zelfstandig.

Het restaurant
Het restaurant is 3x per dag geopend voor ontbijt, lunch en diner. Het eten wordt bereid door een externe firma. Samen met enkele bewoners worden de maaltijden bedeeld. Het vlees dat wordt geserveerd, is halal en er wordt rekening gehouden met speciale diëten (vb. diatbetes) en allergieën. Bewoners kunnen bij het begin van hun verblijf aangeven of ze vegetariër zijn.

Bij het ontbijt wordt een broodmaaltijd voorzien. Kinderen en volwassenen die naar school gaan, krijgen dan een lunchpakket mee. Onze bewoners zijn meestal niet erg vertrouwd met onze broodcultuur. Daarom wordt er op maandag-, woensdag- en vrijdagmiddag een warme snack geserveerd. ‘s Avonds is er steeds een warme maaltijd. Vooral de frietjes met kip op woensdag zijn zeer populair!

De bewonerskeuken
Bewoners die zelfstandig koken, krijgen hiervoor maaltijdcheques en doen zelf hun boodschappen. Elke bewoner of elk gezin heeft een locker met een basis kookset. Bewoners die in het restaurant eten, mogen ook gebruik maken van de bewonerskeuken, maar krijgen hiervoor geen maaltijdcheques.  

Zelfstandig koken voor iedereen
We beseffen dat zelf beslissen wat en wanneer je eet en je eigen maaltijden klaarmaken, bijdraagt aan de autonomie van bewoners. Daarnaast is een dagbesteding en nuttig bezig zijn heel belangrijk voor hun welbevinden. Ons streven is dan ook om over te stappen naar zelfstandig koken voor iedereen. Hiervoor dient de bewonerskeuken uitgebreid te worden.